עסקים מומלצים בירכא

המומלצים

פתחו חיפוש מתקדם

מנהיגי העדה הדרוזית לדורותיה

מנהיגי העדה הדרוזית לדורותיה

העדה הדרוזית הינה עדה אשר התפתחה מזרם השיעה באסלאם, והיא ייחודית במינה
העדה הדרוזית, אשר מכונה לעיתים קרובות ובצדק "הדת הדרוזית", הינה דת יחסית חדשה בעולם, אשר התחילה את צעדיה הראשונים בתחילת המאה ה11, כאשר בני הדת התנתקו מזרם השיעה של האסלאם לאחר שהפערים בין שתי הקבוצות בנוגע לדרך הנכונה בה יש לבצע את מנהגי הדת העמיקו. הדרוזים האמינו בניהול אורח חיים טהור ומוסרי יותר משאר בני השיעה, ועברו התנתקות שארכה כעשרים שנים מהדת עצמה. מאז ועד היום נשמרה הדת הדרוזית בקנאות רבה, כאשר לא ניתן להצטרף אליה אלא רק להיוולד דרוזי, וכאשר בני הדת שומרים על מנהגיהם ואורח החיים בישובים בצורה שמרנית ביותר.

לאורך עשר המאות שעברו מאז הקמתה, תועדו דמויות מפתח בהנהגת העדה הדרוזית
אמנם העדה הדרוזית אינה קיימת בסביבה זמן רב, אולם היא אכן קיימת כאלף שנים, בהן היה על בני הדת לעבור תהפוכות רבות ושינויים הן מבחינה מדינית והן מבחינה דתית. לאורך כל התקופה הזו אנו רואים כמה דמויות מפתח אשר הנהיגו את בני העדה דרך השינויים השונים, ואשר הגנו על העדה ועל בניה והובילו אותם לנקודה בה הם נמצאים כיום. מנהיגים אלו השאירו את חותמם על העדה, על התנהגות המאמינים בעדה הדרוזית ואף על המקומות הקדושים לדרוזים, ולכן בכדי להבין את העדה הדרוזית ואת בניה חשוב להכיר את דמויות המפתח שהנהיגו את העדה לאורך השנים.

הראשון אשר הנהיג את העדה הדרוזית בזמן היווצרותה הינו אל-חאכם באמר אללה
אנשים רבים אינם יודעים זאת, אולם הדת הדרוזית התפתחה בכלל במצרים, זאת למרות שרוב בני העדה מתגוררים בחיבור שבין לבנון, ישראל וסוריה בכל אחת מן המדינות. אל-חאכם באמר אללה היה הח'ליף השישי של השושלת הפאטמית במצרים, והוא שלט באזור בין השנים 996-1021 מאז שהיה בין 11. שלטונו של אל-חאכם באמר אללה היה יציב ביותר לאורך השנים, והוא הצליח להרחיב את תחומי השליטה שלו בצורה משמעותית בזמן שלטונו. שלטונו אופיין במלחמות רבות ורדיפות של קבוצות שונות במזרח התיכון כגון היהודים והנוצרים, כאשר ככל ששלט יותר זמן כך נאספו סביבו תומכים רבים יותר אשר האמינו בגזירות הדתיות שהוא קבע ואשר היוו את הבסיס להיווצרות הדת הדרוזית. בשנת 1021 נעלם אל-חאכם באמר אללה והמאמינים בו מאמינים כי הוסתר על ידי אללה עד לחזרתו ביום הדין.

המנהיג אשר חיבר בין בני העדה הדרוזית לבין ישראל היה פח'ר א-דין אל-מעני השני
פח'ר א-דין אל-מעני השני היה אציל דרוזי ששלט במחצית הדרומית של לבנון ובצפונה של ארץ ישראל בסוף המאה ה16. אציל זה זכה לתמיכה רבה בקרב העדה הדרוזית, ורבים ראו בו כמנהיג החשוב ביותר של בני העדה באותה תקופה. כמו כן, האציל זכה לתמיכה רבה של האימפריה העות'מאנית, אשר שלטה באזור בתקופה זו, כך שהיה בידו להרחיב את שטח שלטונו ולהשתלט על אזורים נוספים כגון הרי הלבנון, הגליל העליו ועוד. עלייתו לשלטון של אציל זה הכשירה את הקרקע להגעתם של דרוזים רבים, אשר סבלו ממלחמות קשות באזור מצריים וחיפשו אזור התיישבות חדש כך שרבים מהם הגיעו למדינת ישראל, סוריה ולבנון והתיישבו בחיבור שבין המדינות.

כיום המנהיגים של העדה הדרוזית הינם חברי ביתי הדין הדרוזיים בעכו ומסעדה

חברי בתי הדין הדרוזים, המכונים קאדי-מד'הב, הינם אנשי דת בעלי מעמד דתי גבוה ביותר אשר מאפשר להם ללמוד את רזי הדת, וכיום הם נחשבים למנהיגי הדת והם מעורבים בצורה משמעותית בכל חקיקה הנוגעת לבן העדה הדרוזית. כיום שלושת הקאדים-מד'הב הינם שיח' מוואפק טריף, שיח' נעים כאמל הנו ושיח' חאתם חלבי.